RSS

Aylık arşivler: Ocak 2015

Evde Media Center PC Oluşturmak (HTPC)

Film seyretmek, müzik dinlemek için uzun zamandır Western Digital Player kullanıyordum. Güzel bir cihazdır, ne atarsanız çalışır. Fakat istediğim değişiklikleri ve geliştirmeleri yapamıyordum. Özellikle ağ üzerinde MKV seyretmek gibi. 2014 ‘de yeni bir model çıkardılar ve bu modele gigabit ethernet koydular. Gerçi dokümanlarda bu detay yok o nedenle tam olarak emin olamadım, hatta desteğe bile sordum, ama tam olarak net yanıt alamadım. Zaten sadece gigabit network kartının olması yeterli değil, aynı zamanda bu ağ verisini işleyebilecek işlemci de gerekli. Eğer küçük, her şeyi içinde, tak kullan ve içine ne atsam seyrederim diyorsanız o zaman WD TV ‘yi gönül rahatlığıyla tavsiye ederim. Fakat ben daha farklı bir şeyler arıyordum, özellikle NAS sistemimdeki FHD dosyaları network üzerinden sorunsuz yürütebilmek için bir şeyler …

un62-k

ASUS UN62

Sonunda mini pc almaya karar verdim. İşlemci dünyasındaki hızlı gelişmeler, bir çok bileşeni küçük ortamlara paketlemeyi sağladığından beri gittikçe küçülen mini pc ‘ler. Asus ‘un modellerini çok beğeniyordum ve bir UN62 aldım. Notebook i5 işlemcisi, 8GB RAM ve 128GB SSD ve 10/100/1000 LAN. İşletim Sistemi elbette Windows 8.1. Yapabileceklerimin sınırı yoktu artık … Ön yüze güzel bir Media Player uygulaması lazım. XBMC bu işin krallarından. Açık kaynak kodlu, daha önceden XBOX için geliştirme yapıldığını hatırlıyorum, sonra bunu farklı platform ‘lara port ettiler ve proje çok aktif bir şekilde devam ediyor. Ben Helix adı verilen 14.0 version ‘unu kurdum … Programın tüm geliştiricilerine teşekkürler … kodi Makine açıldığında auto login ‘i aktif hale getirmek ve task scheduler ile logonda kodi.exe (XBMC ‘nin exe ‘si) ‘yi otomatik açmak yeterli oldu. Böylece makine açıldığında tam bir media player gibi açılıyor. Fakat gerektiğinde Windows 8.1 ‘den Tivibu, Digiturk, Youtube, Facebook, Internet Explorer ‘a da ulaşabiliyorsunuz. Sınır yok !. remote Media Player ‘ı uzaktan nasıl kumanda edeceğim dediğinizi duyar gibiyim. Bunun çok yöntemi var, örneğin cihaza IR receiver alıp akıllı kumanda hatta basit kumandalar ile bile yönetme şansınız var. Ama ben pratik işleri seviyorum o nedenle Windows Phone ‘uma ücretsiz XBMC Remote ‘u indirdim ve wireless üzerinden media player ‘ı yönetiyorum. Windows Phone için olan remote uygulamasını indirmek isterseniz: http://www.windowsphone.com/tr-tr/store/app/xbmc-remote/7cdb0b87-1e00-4328-b839-43a6bf9c8556 Lavocat Fabien ‘e bu çok faydalı uygulaması için teşekkürler. XBMC ‘nin üzerinde o kadar çok geliştirme var ki, bir sürü yeni uygulama ve add-on ekleyebiliyorsunuz. Örneğin Youtube ‘u ekleyebilir XBMC ‘nin kendi kullanıcı arabirimi üzerinden kullanmaya devam edebilirsiniz.


Güncelleme: Tüm makineyi full kontrol edebilmek için bir çözüm gerekiyordu, piyasada bir çok mini klavye var. Tercihimi Lenovo ‘nun N5902 ‘sinden yana yaptım. Henüz elime ulaşmadı, fakat tecrübenin optimal olacağından eminim.

N5902

Lenovo N5902

Bu klavyeyi satın alamadım, fakat Logitech K830 ‘u satın aldım. Tam bir HTPC klavyesi. Işıklı ve touch pad ‘li, kesinlikle tavsiye ederim.

k830

Logitech K830

 
Yorum yapın

Yazan: Ocak 9, 2015 in Uncategorized

 

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,